MØTEREFERATER / MØTEREFERAT ARKIV / 2017/18


 

PRESIDENTSKIFTE TIRSDAG 19. JUNI

Nytt presidentår starter 1. juli. Vi markerer at Svein Erik går av og Marius på som president i Horten Rotaryklubb.

Kake og kaffe på Thon hotellet 19. juni kl. 19.00.

 

VI ØNSKER JAN SYVERTSEN VELKOMMEN SOM MEDLEM I HORTEN ROTARY

 

 

GUBERNØRENS MÅNEDSBREV FOR JANUAR: LINK 

 

SOMMERLEIR FOR UNGDOM 2018

NÅ er det på tide å begynne å finne norsk ungdom som ønsker å reise på Rotarys internasjonale sommerleire i utlandet til sommeren! Mer enn 70 leire/camper i mange forskjellige land vil det komme tilbud om i løpet av de første tre månedene i 2018! Kanskje en julegaveidé til en ungdom?


Følgende er viktig i denne sammenheng:

·        Søknad lages ferdig når som helst og uavhengig av tilbudene av sommercamper. Det skal ikke stå i søknaden hvilken camp ungdommen vil reise på. 

·        Søknadsskjema, som er en skrivbar PDF-fil, finnes på www.rotary.no under fanen Ungdom, emne Short-term Camps Roundtrips og Sommerleire 2018

·        Søknaden må fylles ut elektronisk og komplett med håndskrevne underskrifter av ungdommen, foreldre (dersom under 18 år), president og sekretær i sendende klubb og District Youth Exchange Officer i klubbens distrikt. Dette medfører en del printing og scanning av enkeltsider som så settes sammen til den komplette PDF-fila igjen. Det er søkeren, men hjelp fra sendende klubb som har ansvar for å få dette på plass.

·        Når søknaden er komplett, sendes den elektronisk til meg, og jeg har den her hos meg «på lager».

·        Etterhvert som sommerleirene blir annonsert på den samme web-siden som over, og når ungdommen har funnet én eller flere leire han/hun ønsker å delta på, sender vedkommende en epost til meg, som umiddelbart kan sende inn søknaden.

·        Plass på en sommerleir fås etter «førstemann til mølla»-prinsippet. Jeg får ikke reservert en plass i påvente av at søknaden blir gjort ferdig! Derfor er det viktig at jeg har søknadene her i god tid.


Tilbudet om sommerleire kommer inn fortløpende i starten av året, og vi legger dem ut på 
www.rotary.no umiddelbart. Klikk på nummeret på leiren i venstre kolonne for å få opp invitasjonen. 


Å sende ut en ungdom koster ikke klubben din noe, og dette er et fantastisk tilbud som Rotary har til ungdommen! Det kan også gi nye Rotarymedlemmer i form av foreldre og ungdommene selv!

 

Multi District Youth Exchange

Short Term Coordinator Norway

Vivianne Jodalen

 

 

MØTE PÅ REDNINGSSELSKAPETS NOATUN 10.10.2017

DET VAR CA. 80 DELTAKARE PÅ INTECITY MØTET PÅ RS NOATUN 10 OKTOBER. SE REFERATET HER.

 

VELKOMMEN TIL SPENNENDE MØTE 26. SEPTEMBER 19:00-20:00 (BEST WESTERN, 2.ETG)

VERIFY THE SOLUTION

Roger Dalseg fra Verify the Solution har sitt opphav i en av Norges 13 Industri-klynger, og han kommer og forteller. Vestfolds eneste klynge holder til her i Horten heter NCE Micro og Nanotechnology og de aller fleste av Hortens høyteknologi bedrifter er medlemmer i denne svært aktive gruppen.

Verify the Solution er Vestfolds nye innovasjonsverksted og byr på et bredt spekter av verktøy for ”design, idéutvikling, testing, konseptualisering, demonstrasjon, prototyping og pilotering”. Eller på hverdags språk: Her kan etablert industri og nyetablerte bedrifter arbeide side om side med verifisering og realisering av nye ideer, produkter og prosesser. Det er som kjent det som skal til for å lykkes.

Etter en oppstartsperiode i Vestfold Innovation Park (Ligger på Bakkenteigen vegg i vegg med Høgskolen) flyttet Verify tidlig i 2017 inn i helt nye og spesial tilpassede lokaler på Skoppum. Erna Solberg hadde ikke anledning til å komme på åpningen, men kom på besøk noen dager senere og berømmet dette innovative initiativet.

Verify er samlokalisert med Sensocure og vegg i vegg med Memscap som nettopp utvikler og produserer sensorer til medisinsk og luftfarts bruk. (Egentlig verdt et møte i seg selv.)

Se også reportasjen i Gjengangeren mandag 18. 9. 2017. Her beskrives Hortensbedriften 7senses som både er en av pionerene innen fagområdet og som har vist hvordan fagområdet virker i praksis.

På dette åpne møtet blir det anledning til å se framover mot noe som i økende kommer til å berøre oss alle både i yrke og privatliv.

Ta derfor med alle som kan ha interesse av nettopp framtiden både i yrke og privatliv

Best Western Horten Hotell 2. etg. Fri adgang. 19.00 til ca 20.00

 

 

OPPFORDRING TIL Å DELTA PÅ SPRÅK-KAFE 

For et år siden fikk klubben en henvendelse om vi kunne støtte dette. Mulighetene var mange og vi valgte bibliotekets satsing på å bedre språkkunnskaper. Det har væt et lærerik år for de av oss som har vært med. De fleste har jo en form for undervisning i Norsk, men da lærer de mest å bøye verb. Vår oppgave er å få deltagerne til å bruke det de har lært ved å være gruppeledere og pådrivere i små samtalegrupper, ofte basert på et gitt tema. 

 

Framgangen i løpet av året har vært formidabel og et par tirsdagstimer på biblioteket når det passer har nok vært like lærerike for oss som for de som skal lære av oss. Språktrening gjør ikke bare mester. Det tar også ned barrierer, og gir selvtillit og kulturforståelse for begge parter. Etter  en del tirsdager fikk en av oss et av de fineste komplimenter et Rotarymedlem kan få. En mor til en 8åring sa, med tilhørende  klem og bredt smil : 

      ”I går var jeg på foreldre møte på skolen, og jeg sa noe”. 

Nye samtalegrupper er nå i gang hver tirsdag fra 11 til 13. Ingen møte plikt, stor møte glede. Det er stadig behov for flere språktrenere og ingen forkunnskaper er nødvendige.  Det er bare å komme å høre.


REFERAT HORTEN ROTARYS JULEBORD 19.12.2017 GAMLE HORTEN GJESTEGÅRD

 

Klubbens julebord ble avholdt med 37 stk. tilstede på Gamle Horten Gjestegård i pyntete lokaler og med tradisjonell julemat og tilhørende drikke. 

Svein ønsket velkommen og ga ordet til kveldens toastmaster, Tony, som loste oss gjennom kvelden, ispedd noen gode historier.

Svein Erik var 1.mann ut med en tale til medlemmer og gjester, før vi startet å spise deilig ribbe. 

Jan Syvertsen ble så tatt opp som medlem i Horten Rotary, og fikk sin medlemsnål og diplom av Tony og Svein Erik.

 

Bjørn B holdt en flott Dinner Speech, latteren satt løst hos alle rundt bordet, og han fikk velfortjent applaus.

Det ble musikalske innslag fra Ragnhild Glad på trekkspill,  og ingen var trege da  allsangen startet.

Jan S takket for nydelig mat og hadde et par gode vitser, deretter ble det loddsalg og flotte gevinster ble trukket.

Svein tok ordet og fortalte om Rotarys opprinnelse på en humørfylt fremføring.

Tony rundet av kvelden og fikk varme klapp for utmerket jobb.

Vi ønsket hverandre alle en Riktig God Jul før vi dro hjem i vinternatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REFERAT FRA ROTARYMØTE 12.12.17

Tilstede: 14 medlemmer.
Temaene denne gangen var valg og klubbens indre liv.
Berit orienterte fra valgkomiteens innstilling til styre m.v for kommende rotaryår, som var:
President: Marius Tannum
Pastpresident: Svein Erik Lysgaard
Innkommende president: Karin Fjellhegn
Sekretær: Kirsti Hesjedal
Kasserer: Bjørn Nilsen-Aas
Revisor: Jan Nærsnes
Ny valgkomité i følge vedtektene: Svein Erik Lysgaard, Anders Steensen og Berit Jordfald.

Forslagene ble enstemmig vedtatt.

Til julemøtet 19.12.17 er det påmeldt 39 personer. Det blir opptak av ett nytt medlem. Ingen PHF.

Bankettsalen skal ikke lenger brukes av de nye driverne av hotellet fra 2017. Siden vi har avtale frem til påske 2018, kommer vi til å bruke Fjordsalen i 1. etasje frem til da. Deretter må vi vurdere nytt møtelokale. Kanskje Thon Hotel Horten eller Sjømilitære Samfund. Uansett blir lokalutgiftene vesentlig større enn i dag.

Når det gjelder utlegging av personbilder på sosiale medier fra klubbens virksomhet, kreves det i utgangspunktet samtykke fra aktuelle personer etter ny personvernlov fra i år.  Styret kommer tilbake til hvordan dette skal praktiseres hos oss.

I 2019 er klubben vår 70 år. Under prosjektkomiteen er det oppnevnt en underkomite som skal forberede vårt engasjement. Denne består av Morten, Steinar og Karl Amund.

Som i fjor, er det heller ikke innkommet forslag til oppnevning av noen til PHF. 

Til slutt ble det luftet utfordringer som gjelder profilering og markedsføring. Styret kommer tilbake til det spørsmålet senere.

Torbjørn Hansen

Referent

(Stand in for Kirsti Hesjedal)

 

 

REFERAT FRA KLUBBMØTE DEN 28. NOVEMBER 2017.
TEMA FOR MØTET: «KORRESPONDENTLIV I LONDON» - FOREDRAG AV ESPEN AAS.

Han ønsket oss hjertelig velkommen, og ønsket å vise med lysbilder, og fortelle om senteret. Det ville ikke være tid til å gå g

Presidenten ønsket de 21  klubbmedlemmene og de 4 ledsagerne velkommen til møtet.  (De fleste som deltok var også tilsynelatende tilstede.) En «fødselsdag ble klappet inn» og møtets foredragsholder ble introdusert.

Følgende av foredragsholderens vita er hentet fra Wikipedia:

«Espen Aas (født 1973) er en norsk journalist i NRK. Han var NRKs korrespondent i Storbritannia og Irland med base i London fra 2013 - 2017. Aas har jobbet i flere år som økonomi- og politikkjournalist i NRK Dagsrevyen og NRK Dagsnytt, i tillegg til å være programleder i radioens nyhetssendinger på NRK radio.

Han jobbet også i flere år som vaktsjef i NRK Dagsrevyen og reportasjeleder i NRKs politikk- og økonomiredaksjon.

Espen Aas er utdannet ved Goldsmiths College, University Of London.
Han jobbet tidligere som journalist i NRK Vestfold og lokalavisen 
Gjengangeren i Horten.
Aas er født i 
Tønsberg, og vokst opp på Nykirke i Horten kommune.»         

Et resyme av foredraget finnes på nedenstående lenke. 
(Dette er sannsynligvis bedre enn hva referenten ville prestert ved et evt. forsøk på å resymere innholdet i det interessante og engasjerende foredraget.)

Se
https://www.medier24.no/artikler/espen-aas-vurderte-a-slutte-i-nrk-for-a-bli-i-london-tarene-rant-da-jeg-gikk-ut-dora-det-er-det-desidert-kuleste-jeg-har-gjort/398518.

Foredragsholderen avsluttet med å stille følgende spørsmål – som han håpet å kunne formidle svar på hvis/når han ved en senere anledning igjen ville være London-korrespondent:

Hva slags skilsmisse mellom UK og EU?

Hva skjer med økonomien i UK?

River Skottland seg løs?

Hva skjer med Nord-Irland?

Vil det bli et nyvalg?

Når går Theresa May av?

Når / hvor kommer neste terroranslag?

Hvor gammel blir dronning Elisabeth?

Avslutningsillustrasjonen som viste den engasjerte foredragsholderen som avtroppende korrespondent i London ikledd skjorte, slips, dressjakke og shorts, ga referenten en assosiasjon til «News in Shorts» - Charles Middelthons (CMs) legendariske London-reportasjer i Aftenposten.

Møtet ble avsluttet «til vanlig tid.

 

 

 

 

 

 
 
ROTARYS BEDRIFTSBESØK LOKALHISTORISK SENTER, HORTEN 21.11.2017

Marius åpnet med å takke for at vi fikk komme på besøk og ga ordet til Terje Thorbjørnsen fra Lokalhistortisk senter.

Han ønsket oss hjertelig velkommen, og ønsket å vise med lysbilder, og fortelle om senteret. Det ville ikke være tid til å gå gjennom hele senteret, men ønsket oss velkommen til å gjøre det ved  en annen anledning.

Det startet med bilde av kronprinsregent Karl Johan, og vi var på dato (21.11.) 199 år siden Marines Hovedverftet ble startet, flyttet fra Stavern, Horten by s hovedbedrift, men det det første skipet ble ikke levert før etter 10 år, da det ble glemt å gi beskjed til Stortinget.

Deretter kom bilder fra hele senteret fortløpende med fyldige kommentarer fra Thorbjørnsen.

En stor del er viet Marines Hovedverft og krigen fra 1940-1945, hvor Verftet ble bombet. Rasjoneringskort, Motorfabrikken, gimseklosser, hjemmebrentapparater, Wexahl, Smuglerbåter, er noe av historien fra gamle Horten. Nevnt også kjoler sydd av fallskjermstoff, Helly Hansen sin bedrift i Horten,Tom Hansens sportsbutikk, (Onkel Toms hytte).

Fra en Russisk fangeleir på Møringa, hvor de produserte små gaver de kunne gi som takk for mat og omsorg fra gutta på Verftet.

Vi så bilder av gammel Brannstasjon med utsyr, politi, tannlegepraksis, helsesøster, klasserom, telegrafen, husmorskole, landhandel, Rørens smie, bondeting, sløyd og håndarbeidsklasser, bank. Fra nyere tid etter krigen kom Horten Boligbyggelag med leiligheter, innredet fra 1950-60 tallet, baderom og kjøkken, stue. Brukt til flere filminnspillinger de senere år.

Vi fikk ny maritim industri, Vingtor, Simrad, med simulator, Paulsens Bilruter for å nevne noe av alt som finnes der inne. Pluss en mengde av historiske bilder og bøker. Lokalene er for små for alt de ønsker å vise fram, derfor blir noe fjernet og nye utstillinger planlegges.

Senteret er en stiftelse, basert på frivillig innsats, men fast ansatte som vaktmester, vaskehjelp er nødvendig. Får tilskudd fra bedrifter, frivillige, org. Også noe fra Horten Kommune. Økonomien er god, og senteret ønsker flere yngre pensjonister som frivillige.

Vi ble traktert med nystekte vafler og kaffe.

Marius takket for et meget fyldig og interessant foredrag og overrakte Klubbens gavepose m innhold til Terje Thorbjørnsen, som ønsket oss alle tilbake ved en senere anledning.

Ref. Kirsti

 

 

REFERAT 14.11.2017 NYE HORTEN VIDEREGÅENDE SKOLE

Både Re Rotaryklubb og Round-Table var invitert til dette møtet og det var ca. 50 personer som tok veien til Best Western hotellet.  Vi fikk høre om planene for den nye videregånde skolen som blir ett pluss hus og antakelig med BREEM Outstanding. Dette blir helt klart ett miljøfyrtårn i skole-Horten! 

Det var et stort fremmøte med mange interesserte da det grønne prosjektet Nye Horten videregående skole ble presentert. Skolen skal som kjent bli landets første skole til plusshusstandard. Det betyr at over hele tidsperioden skolen skal eksistere, så vil skolen levere mer energi enn den forbruker. Det inkluderer også i byggeperioden.

AS Veidekke har hovedentreprisen på bygget. Comfort Revetal Gran VVS har underleveransen på varme og VVS anlegg. Utfordringene for bygget stod i kø. Det var ikke mulig å bruke varme fra varmesentralen i Fyllinga, fordi plusshusstandard krever at all energi som brukes skal finnes på egen tomt. Derfor må det bores et utall av energibrønner under selve skolen. Dette tekniske anlegget, som er omfattende, må stå klart før selve bygningskroppen er på plass. Årsaken er at det er dette anlegget som skal varme råbygget under byggeperioden.

For å forhindre utslipp av CO2 fra fossile brensler, så kjøres anleggsmaskineriet på biodiesel. Betongen er spesialutviklet for å gi et lavest mulig fotavtrykk i CO2-regnskapet. Elektrisk kraft når skolen er ferdig, skal dekkes av 3,5 mål med solceller. Det ble vurdert å bygge skolen som heltrehus, men ble frafalt, slik at reisverket i bygningen i er basert på stål.

For å vinne konkurransen ble det gjennomført tre forskjellige anbudsrunder for først med en arkitektkonkurranse for å utvikle konsept, deretter ble de beste invitert til å gjøre nærmere studier for så å gi et endelig anbud. AS Veidekke vant dette anbudet med en pris på ca. 350 mill. kroner for bygningen med tekniske anlegg. Vinneren av konkurranse oppfattet Vestfold fylkeskommune som en meget profesjonell oppdragsgiver gjennom hele anbudsprosessen. (Hvilket er betryggende for oss som finansierer fylkeskommunen.) Totalbudsjettet for hele skolen er på 750 mill. kroner.

Møtet ble arrangert av Horten Rotary, med Re Rotary som gjester. Også Round Table 25 Horten var invitert, men referenten kunne ikke se om noen fra denne klubben var til stedet, da referenten kom sent til møtet og ble sittende bakerst i lokalet.

Trykk på bildet for å se en reklamefilm om skolen:

 

REFERAT 07.11.2017 PEISMØTER

YRKESPEISMØTE HOS TORBJØRN HANSEN 7.11.2017

 

Foruten verten var følgende medlemmer til stede: Jon Aashamar, Astri Bryde, Borre Bøhmer, Anders Steensen, Tonny Neumann, Svein Rønning og Bjørn Bryde.

 

Verten satte møtet med bobler og en skalldyrskje og introduserte dagens tema – Yrkespeismøtets fremtid, form. Innhold og frekvens. Temaet ble berørt flere ganger fra ulike vinkler. Gruppen er samlet om at yrke fortsatt skal være en del at møtetittelen. Vertskap bør rotere mellom medlemmene, men fortsatt basert på initiativ og frivillighet. 3 til max 4 slike møter i året. Møteformen er viktig for kameratskap og samhold i klubben.

Pris pr. møte pr. deltaker bør fortsatt være 250,-

Forsøket med å la vertene være ansvarlig for innkjøp og bevertning innenfor prisrammen kan fungere bra. Servicekomiteen kan innhente et par  menyforslag fra aktuelle leveranddører og legge disse med bestillingslenke ut på hjemmesiden. Det vil forenkle oppgaven for de som velger å ikke lage maten selv.

Gjestene betaler direkte til verten. Påmelding til møtet senest 1 uke i forkant må være økonomisk bindende – på av bestilling innkjøp.

Møtet ble avrundet ved bordet, med en nydelig elg-gryte (fra jakt i Telemark) og en super Madiran rødvin – Chateau Bouscassé, Kaffe og glasert eplekake – og en Braastad til de som ønsket.

 

Takk til Torbjørn for godt vertskap.

Bjørn B,

 

 

PEISMØTE HOS KIRSTI HESJEDAL

I tillegg til Kirsti var det Ragnar, Svein Erik, Jan Syvertsen og Marius som deltok på peismøtet. Vi fikk servert helt nydelig laks til forrett, bacalao til middag og en mørk sjokoladekake til dessert. Måltidet var mange hakk over det i hvert fall Tannum-familen har på en tirsdag og det hele ble godt sydd sammen med utsøkt vin valgt spesielt til matrettene.

Til høyre ser dere en "smakebit" på desserten!

 

REFERAT FRA GUVERNØRBESØKET TIRSDAG 17. OKTOBER 2017

Besøket startet som de fleste guvernør besøke gjør, med et formøte mellom Guvernøren og hans følge og Horten Rotary ´s styre og klubbkomitéledere.

Tilstede på formøtet var: Guvernør Erik Gran, hans frue Grethe Gran og AG Gisle Bjørnstad, President Svein Erik Lysgaard, innkomne president og leder av kommunikasjonskomité Marius Tannum, sekretær Kirsti Hesjedal, Morten Svagård, programkomitéleder. Inger Holt, TRF, Tor Jacobsen, prosjektkomitéleder, Bjørn Bryde, servicekomitéleder, Berit Jordfald medlemskomitéleder.

Forfall: kasserer Jarl K Johnsen og past president Anders J Stensen (tilstede i slutten av møtet)

Guvernøren var opptatt av at klubbene skulle legge inn i Rotary Club Central prosjektplaner med prosjektenes anslagsvise kostnader og timer. Et ønske fra RI presidenten Ian Riseley for å kunne dokumentere betydningen av frivillig Rotaryarbeid world wide.

Guvernøren ga god tilbakemelding på web sidene våre som han mente var meget bra.

Han syntes det var bra at vedtektene «lå ute» og at vi satser på ungdomsutveksling.

Deretter var det en gjennomgang fra komitélederne om det pågående arbeid i klubben som høstet positiv respons.

Hovedforedraget fra Guvernør Erik Gran til klubbens medlemmer startet kl. 19.00Hele foredraget legges ved i dette referatet. Les og ta oppfordringene han sender ut.

 Han la vekt på Rotary som en yrkesorganisasjon med viktige verdier. Rotary hjulet har 24 tagger. De symboliserer at man er rotarianer 24 timer i døgnet. Ikke bare en dag i uken på møtet i klubben.

Årets tema som ble lansert på International Assembly er: «Rotary Making a Difference»

Viktige områder som Guvernøren stoppet opp ved i foredraget sitt, kan oppsummeres i følgende punkter.

Ungdomsutveksling

Rotarys 6 fredssentre

Utryddelse av polio

TRF er 100 år

Rotarys 6 fokusområder

Kjønnsbalansen i Rotary

Bekjempelse av slavearbeid

Guvernørbesøket ble avsluttet med en smakfull kveldsrett med dessert i Best Westerns restaurant. Morsomme historier ble fortalt og Guvernøren takket for maten og for en hyggelig kveld.

Ref Berit

 

Her er Erik Grans foredrag på Guvernørmøtet den 17. oktober 2017

 

 

Hvorfor medlem

Mitt første møte med Rotary var yrkesveiledning på gymnaset. Dette medvirket til at jeg begynte på

NTH i Trondheim. Etter diplomoppgave ved Institutt for Energiteknikk, som den gang het Institutt for

Atomenergi (IFA), fattet jeg stor interesse for matematiske modeller og programutvikling på

datamaskin.

 

Jeg begynte å arbeide som forsker på IFA i 1973. Siden det ikke var aktuelt med atomkraft i Norge,

var det viktig at kompetansen til instituttet ble benyttet i industrien, og det førte til at jeg ble

engasjert i å lage beregningsmodeller for ÅSV (Årdal og Sunndal Verk). Det er i dag en del av Hydro

som nå er et rent aluminiumselskap. Men ÅSV var da en statsbedrift. Norsk Hydro hadde før krigen

startet bygging av kraftverk ved Tyin. De ønsket å bygge en gjødselfabrikk i Årdal. Men når tyskerne

kom til Norge i 1940 startet de å bygge et aluminiumsverk. Aluminiumsverket ble ferdig, og da

tyskerne tapte krigen, fikk den norske stat aluminiumsverket. Staten ville at Hydro skulle overta det,

men de var ikke interessert, og Årdal Verk ble da en ren statsbedrift. Under Korea krigen steg

aluminiumsprisene mye og staten tjente da gode penger. De bygget også verk på Sunndalsøra og

bedriften ble fra da hetende Årdal og Sunndal Verk (ÅSV). Senere er ÅSV blitt overtatt av Hydro.

Jeg sluttet på instituttet i 1980 og begynte i Norcontrol. Norcontrol var den første bedrift som

utviklet styresystem og antikollisjon og navigasjonssystem ved bruk av datamaskiner for

handelsflåten. De var også en ledende bedrift når det gjaldt utvikling av treningssimulatorer. Da

Statoil skulle bemanne Gullfaksplattformen med prosessoperatør ble det etablert et

samarbeidsprosjekt mellom Norcontrol, Norsk Data og Institutt for energiteknikk. Dette var et typisk

kompetanseoppbyggende prosjekt, som Statoil stod bak. Etter 11 år i Norcontrol begynte jeg i Norsk

Hydro. Bedriftskulturen i Hydro og Statoil er basert mye på den yrkeskodeks som er gjeldende i

Rotary. Det går på etikk i arbeidslivet, som også gjelder privat.

 

Rotarynålen har 24 tenner, og det symboliserer at når du er rotarianer, er du det 24 timer i døgnet og

ikke bare en gang i uken, når du er på møtet i din Rotaryklubb.

 

Årets tema som ble lansert på International Assembly (Guvernøropplæringen i San Diego) er: 

 

Rotary: Making a Difference. Årets RI president Ian Riseley sier at som enkeltpersoner kan vi gjøre mye bra,

men når vi er en stor organisasjon gjør det en stor forskjell.

RI presidenten ønsker videre at alle klubbene legger inn 2 måltall i Club Central. Det er hvor store

kostnader og hvor mange timer klubben legger ned i sine prosjekter. RI presidenten vil da bruke

summen av disse tallene fra klubbene til markedsføring av hvor mye Rotary gjør på verdensbasis.

Ungdomsutvekslingen i Rotary er viktig. 8.000 studenter utveksles hvert år. Ungdomsutveksling er

også fredsskapende.

 

Rotarys har 6 fredssentre. Et er i Uppsala. Der er det 20 studenter fordelt på 2 årskull. Det er 10

studenter hvert år. En 2 årig master koster 75.000 USD og det dekkes av Rotary. Studiet er svært

populært og det plukkes ut studenter fra forskjellige deler av verden, med forskjellig hudfarge og

religion. Studiet består i konfliktløsing og fredsarbeid. 65 mill. mennesker lever i i dag i krigssoner og

aktuelle konflikter studeres, og en søker å komme fram frem til mulige løsninger. Når studentene er

ferdig får de interessante jobber i sitt lands utenrikstjeneste, i FN eller på andre viktige områder i

verden.

 

Utryddelse av polio. 16 mill. er reddet fra Polio siden vaksinasjonen startet. Det er til nå brukt over

1.6 milliarder USD. I Atlanta ble det kun rapportert om 5 tilfeller i 3 land hittil i år. Afghanistan,

Pakistan og Nigeria. Nå er det økt til 8 tilfeller. I 2016 var tallet 37, og i 2015 var det 74. Det er

bevilget 1.2 milliarder USD de neste 3 år. Herav har Rotary lovet 150 mill USD. Bill og Melinda Gates

har lovet 450 mill. Institusjoner og stater har lovet resten. Vaksinasjonen må pågå for fullt i 3 år etter

siste tilfelle av polio for å være sikker på at det ikke blusser opp igjen. I verden er det kun utryddet en

epidemi tidligere, og det er kopper.

 

TRF er 100 år. Arch Klumb foreslo å bevilge penger i 1917. I 1928 blir navnet TRF (The Rotary

Foundation). Institute startet i 1936. Det var en beskjeden start. I 1947 mottok fondet 1.3 mill. USD i

forbindelse med Paul Harris død. I 1965 starter Matching Grant og Group Study Exchange. I 1978

kommer det første store humanitære prosjektet (Health, Hunger and Humanity (3H)) I 1979 starter

Rotary med å immunisere 6 millioner barn mot polio. I 1981 etableres Endowment Fund, hvor

forrentningen går til humanitære prosjekter. 4 milliarder USD er blitt bevilget i humanitære

prosjekter.

 

Rotary’s 6 fokusområder

1. Fredsarbeid og konfliktforebygging

2. Sykdomsforebygging og –behandling

3. Vann og sanitæranlegg

4. Mødre og barns helse og velferd

5. Grunnleggende utdannelse og bekjempelse av analfabetisme

6. Økonomisk og samfunnsmessig utvikling

 

Viktig å sikre Rotarys fremtid

Rotary har bare 22 % kvinner For 10 år siden var det 13%. Med den hastigheten tar det ca. 30 år å

oppnå kjønnsbalanse. Det er for lenge å vente. Flere nye kvinnelige medlemmer må prioriteres.

103 av de innkommende 539 guvernører er kvinner. Det er viktig å prioritere kvinnelige ledere.

Kun 5 % av medlemmene er under 40 år De aller fleste er over 60 år. Flere unge medlemmer må

prioriteres.

 

Bekjempelse av slavearbeid. 46 mill. er slaver i dag. 20 % i sex industrien og 80 % produksjonsarbeid.

Stort fokus på Convention i Seoul og Atlanta på å bekjempe slavearbeid.

Rotarys formål er å fremme og styrke viljen til å gagne andre som grunnlag for all virksomhet, Å stille

høye etiske krav i vårt yrkesliv, vise respekt for alt nyttig arbeid og bruke hver enkelt rotarianers yrke

som mulighet til å gagne samfunnet. Å arbeide for internasjonal forståelse, samhold og fred gjennom

et verdensomspennende fellesskap av personer fra forskjellige yrker forent i idealet om å gagne

andre .

 

Rotary er en yrkesorganisasjon. Klassifikasjonsprinsippet bør følges.

Rotarys har 4 nivåer, RI president, guvernører, klubb presidenter og medlemmer. NORFO som står

for Norsk Rotaryforum er til for å bistå klubbene. De oversetter Rotary materiell til norsk, har

samlinger for utvekslingsstudenter, bistår med det datatekniske, er med på utgivelsen av Rotary

Norden osv.

 

Det ligger mye stoff om Rotary på nettet. En bør gå inn på MyRotary eller rotary.org. People of Action 

er en ny kampanje som en kan lese om der.

10.10.2017 MØTET VAR ET INTERCITY MØTE HVOR 8K KLUBBENE VAR INVITERT I TILLEGG AV HORTEN ROTARY. 

Møtet fant sted på RS Tunet - Redningsselskapets nye kraftsenter i Vestfold på Langgrunn. Fremmøte fra inviterte klubber var formidabelt, så salen var nesten full da Markeds - og Driftsansvarlig for RS Tunet Børre Jacobsen (tidligere ordfører i Horten og nå også leder av Horten Næringsforening). Han presenterte entusiastisk fakta om Redningsselskapet og RS Noatunet (Noa betyr "Trygg havn" etter hva de har funnet ut i gamle språk) og planene for virksomhet og aktiviteter fremover. 
Redningsselskapet (RS) feirer 125 års jubileum i år og har som visjon for sin virksomhet at "Ingen skal drukne". Alle kjenner vel til RS, men ikke alt de driver og holder på med. Børre fortalte at RS har 120 ansatte pluss mange frivillige (blant annet mannskapet på redningsskøytene). RS har 670 mill kr i årlige driftskostnader og leverer tjenester for en samfunnsverdi på 2 milliarder kr. Inntektene kommer hovedsaklig fra medlemskontingent, kursavgifter, gaver og statlig tilskudd. Det siste for tjenester RS utfører for staten. Medlemsantallet ha steget fra 70 000 i 2010 til snaue 125 000 i 2016. RS er organisert i 5 regioner og den ene og største legges nå til RS Noatunet hvor det etter planene skal være ca 50 arbeidsplasser. RS disponerer 25 redningsskøyter og 4 ambulansefartøy. 

Stikkordet for øvrig drift er forebyggende tiltak gjennom kursvirksomhet og aktiviteter for særlig barn og unge, men også profesjonelle kurs for rederier og oljeselskaper. RS kjøpte konkursboet etter 

Norges Maritime Utdanningssenter (NMU), som var lokalisert på Bakkenteigen (som Horten Rotary tidligere har besøkt to ganger). Denne aktiviteten har RS slått sammen med RS Sjøredningsskolen (tidligere lokalisert i Stavern) og sitt eget kurs- og kompetansesenter, som nå alt sammen legges til 

RS Noatunet. I tillegg legges Call senteret og Småbåtregisteret (som også RS er ansvarlig for) også til tunet. En redningsskøyte blir fast stasjonert der. Tunet inneholder også en hotell-del på 10 rom med 4 køyer på hvert rom og en restaurant som maks kan ta 200 gjester. I tillegg kommer kurs- og konferanserom med kapasitet på 150 kursdeltagere. Børre regner med at inntil 10 000 kursdeltagere vil være innom på tunet og brannsimulator / helikopter havarikurs på Bak

kenteigen. 


Investeringen i de 3 hovedbygningene er gjort sammen med Horten Industripark, som eier 30% av bygningsmassen, som totalt består av 4000 m2. De 3 byggene er RS hovedbygg, Frivillighetens hus og Proffbygning for RS Sjøredningsskole. Børre fortalte videre om at fasilitetene kunne leies ut til eksterne bedrifter når RS ikke selv skulle bruke dem. Restauranten skal kunne tilby tjenester både til eksterne bedrifter og privatpersoner/foreninger og har allerede gjort slike avtaler. Restauranten skal være åpen for publikum i helgene, som enten bruker kyststien eller er på aktiviteter for barn og unge. 
 
RS holder på å inngå avtale om kjøp/leie av ytterligere tomteaeal på RS Noatun, men Børre var tilbakeholdende med opplysninger om hva det skulle brukes til utover at det var et bevis på RS' langvarighet i investeringene på Langgrund og at de er ekspansive i planer og ideer om ytterligere ideer. Børre kunne fortelle at RS Noatun allerede nå er et av de ledende maritime sikkerhetssentrene i Europa med de fasiliteter og utstyr tunet nå har, blant annet med moderne navigasjons- og maskinromssimulatorer fra Kongsberg Maritime. 


Dette var en god prestasjon av en virksomhet, som har valgt å satse i Horten og vil bety mye for omdømmebyggingen i Horten. Arrangeringen på området med spennende arkitekttonisk utforming av bygninger, vann og bro vil alene kunne tiltrekke mange besøkene. Morsomt og inspirerende var det også å lytte til Børre Jacobsen, som ble behørig takket med applaus, vin og blomster. 
 
Tom, referent 

03.10.2017 MØTEREFERAT FRA MØTET "UTENRIKSTJENESTE FRA EN AMBASSADØRS SYSNSPUNKT" AV STEN LUNDBO

Tidligere diplomat og ambassadør Sten Lundbo holt ett spennende foredrag om utviklingen i Nordisk og Europeisk samarbeid siden 50-tallet. Finland ble trukket fram som spesielt i nordisk sammenheng med utviklingen fra å ha assosiasjoner østover, til å bli fullt EU medlem og det eneste landet i Norden som innførte Euro.

 

Forholdet til USA med forhandlinger om TTIP som ble stoppet og Trump's forsøk på splittelse i EU gir både utfordringer og muligheter i EU. For Norges del kan det at TTIP stoppet opp ha løst ett stort problem med at vi måtte starte egne forhandlinger.

To andre store utfordringer for EU er Brexit der Theresa May vil ha spesialordning frem til 2021 og flyktningekrisen der 160 000 flykninger skulle omplasseres, men bare 29 000 er flyttet.

Tre forsøk på forsøk på EU medlemskap, første gang i 1962 med Norge Irland, UK og Danmark, folkeavstemningen i 1972 med 53,5 % nei og i 1994 med 52,2 % nei selv om mange trodde Norge ville følge Sverige og Finland.

Norge er aktive i Europarådet der Thorbjørn Jagland er generalsekretær. Flagget til Europarådet, tolv stjerner på blå bakgrunn, ble også EU sitt flagg i 1986. Europarådet med menneskerettighetsdomstolen har kritisert Norge for utsrtakt bruk av glattcelle i fengsel og lange varetektsperioder. Det ble også avsagt en dom mot Norge som sikret rettigheter til grunneiere av feste-tomter.

Sten Lunbo avsluttet med å åpne for spørsmål og det var mange som benyttet seg av det.

 

 

 

 

Referent: Marius Tannum

 

REFERAT 19. SEPTEMBER 2017

 
PROGRAM: "PROSJEKT REN INDRE HAVN".

 

Foredragsholder: Enhetsleder for kommuneutvikling i Horten kommune, Trude Movig

Godt fremmøte til dette møtet, med et tema som tydeligvis interesserer medlemmene. To gjester ble ønsket velkommen og det ble gratulasjon til Torbjørn som fyller år til uken.

Presidenten ga så ordet til kveldens foredragsholder Trude Movig

Sjøbunnen i Indre havn er forurenset av miljøgifter. Horten kommune har samarbeidet med Forsvarsbygg, Horten Industripark og Miljødirektoratet om en plan for opprydding av sjøbunnen.

Rundt Indre havn har det vært skipsverft, verksteder og annen aktivitet i rundt 150 år. Deler av områdene har også vært brukt til avfallsfyllinger. Dette har ført til spredning av miljøgifter til Indre havn. Miljøundersøkelser av bunnsedimentene har påvist høye konsentrasjoner av miljøgifter som bly, kvikksølv, polyaromatiske hydrokarboner (PAH), polyklorerte bifenyler (PCB) og tributyltinn (TBT).

Les mer her: www.horten.kommune.no/ren-indre-havn

Et flott foredrag med mange spørsmål fra medlemmene.

 

20.9.2017

AB

REF. ÅRSMØTE HORTEN ROTARY 15.08.2017 



Svein-Erik ønsket 20 medlemmer velkommen til årsmøtet (herav en gjest), med å spørre om noen hadde innvending til innkallingen, og agendaen for møtet! 



Anders leste årsberetningen for 2017, noen korrigeringer ble det, så redigert årsberetning ble sendt alle medlemmer 2 dager etter møtet. Det har vært bra aktivitet, variert program, (takk til programkomiteen), selv om vi ønsker oss flere medlemmer, gjerne flere kvinner, har vi fått et nytt medlem. Anders mål nr 1 var rekrutering, det må bare fortsette. 



Regnskap ble gjennomgått av Jarl, likeså budsjett. 

Regnskapet ble godkjent. Kontingenten blir uforandret. 

Revisor var meget godt fornøyd. 



Tor gjennomgikk nye vedtekter, ba oss spesielt være obs på §4 og §11. 



Karl Amund ga et fyldig referat fra arbeidsgruppen som jobber med jubileumsprogrammet for 2019. 

Det blir veldig spennende og mange mennesker blir involvert. 



Svein Erik avsluttet årsmøtet 19.45, slik at komiteene kunne arbeide seg ferdig deretter. 

Regnskap, årsberetning nye vedtekter ligger på vår hjemmeside.



08.08.2017 Fregattene som forandret Horten, og oss, for alltid.

Tidlig på 60 tallet, og godt inn i den kalde krigen, skulle Europas sjøstridskrefter rustes kraftig opp. For Norge betydde det bygging av 60 orlogsskip av ulike kalibre. (Orlog betyr ganske enkelt krig på Nederlandsk) Den klart største posten på budsjettet var 5 moderne og velutrustede fregatter som etter en anbudsrunde havnet nettopp i Horten. Her var det riktignok et Marinens Hovedverft fra før, men dette innebar resurser, kunnskaper og ferdigheter som nok i ingen eller beskjeden grad var til stede.

Verftets ledelse krummet, nakke, skuldre, armer og tær og gikk til oppgaven etter Pippi Langstrømpe-prinsippet: Dette har vi aldri gjort før så da er vi sikket gode til det.

Resurser og teknologi ble overført og videreutviklet. Det betydde behov for en serie nye arbeidsplasser, hardt tiltrengt effektivisering og innsatsvilje og sist men ikke minst en bredspektret teknologiutvikling som igjen resulterte i en knoppskyting som det noe døsne lokalsamfunnet nytter godt av den dag i dag

5 fregatter ble konstruert, bygget, væpnet, levert og satt i drift på rekordtid.

Samtidig kunne økningen i flommen av sykelister ut av verftsporten etter endt arbeidsdag måles med samme logaritmisk målestokk som vi i dag måler jordskjelv. Det var knapt en eneste familie i egalitære 60-talls-horten som ikke direkte eller indirekte nød godt av denne utviklingen. Samtidig blomstret teknologiutviklingen også utenfor verftsporten og en bølge nye bedrifter både skvatt opp, formerte seg og videreutviklet seg. Det dannet igjen mye av grunnlaget for den teknologi og velstandsutviklingen vi nyter godt av i Horten i dag.

Vi kan trygt slå fast at fregattene fornyet Horten!

PS.

Av de 5 fregattene ble KNM Narvik bevart og hun ligger som museumsskip bare noen få meter fra der hun ble konstruert, bygget, vedlikeholdt og fornyet.  Vel verd et besøk på nettsidene men helst ”live” med omvisning 3 ganger i uken.

PPS

Vi i Horten Rotaryklubb kunne takket være KNM Narviks aktive venneforening via omvisning konstantere at hun er godt vedlikeholdt og i tilnærmet  operativ tilstand. To av oss har hatt en form for direkte tilknytning til fregattene. President Svein Erik gjennom en serie lederstillinger i forsvaret.  

Og, i all beskjedenhet, undertegnede Alf, som via 2 sommerjobber som hjelpearbeider på tynnplateverkstedet kunne delfinansiere økonomistudier i London. Jeg kunne da ved selvsyn konstantere at veggene jeg monterte i bysse og spise rom sto som jeg forlot dem, pluss noen lag maling da.

13.06.2017 REKEFEST PÅ HYTTA TIL ANDERS

Vi var 24 som hadde en hyggelig kveld med reker og tilhørende drikke på hytta til Anders. For å sitere Jan-Otto: en fin kombinasjon av seriøsitet og løssluppen hygge.
Mest seriøst var Svein-Erik's oppfordring om å delta i DK 2. september.

Heldige var vi med været, så vidt noen dråper regn; bruden sies å få evig lykke når det treffer brudesløret. La oss tro det også gjelder grått hår. Invitasjonen åpnet for fleksibel ankomsttid. Muligens resulterte dette i noe ujevne porsjoner med reker. Kanskje vil det være bedre å ha en fast tid for oppmøte neste år.

For undertegnede gav det en spesiell opplevelse å bli transportert på veg hjem av en Tesla X og få bekreftet at akselerasjonen fra 0 til 100 er 3 sek. Uavhengig av sjåførens alder.

Ref. Gunnar

 

BEDRIFTSBESØK HOS NORAUTRON 25.04.2017

Det var en lydhør forsamling som fikk høre den spennende historien til Norautron fra den spede begynnelsen på Falkensten bruk i 1989 til det milliard-konsernet det er i dag.

En stor del av suksesshistorien har vært stabilt eierskap, tilgang til kompetent arbeidskraft og nærhet til viktige kunder lokalt. Veksten de senere årene har vært drevet av kontor i Sverige, produksjon i Polen og i Kina. Norautron lokalt vokste ut av lokalene på Falkensten og flyttet inn i nye lokaler i Horten Industripark i 1999.

Det er mange bedrifter som har sett til Kina både for produksjon og som et spennende marked. Norautron kjøpte bygningsskall i Suzhou i 2006 og etablerte egen produksjon. Nå satser Norautron stort på det digitale skiftet med robotisering og effektivitetsøkende tiltak. Roboten Yumi fra ABB ble kjøpt inn og med den en nyansatt robot-spesialist. Denne roboten kan jobbe side-om-side med menneskene på produksjonslinjer og gjøre sin jobb uten å skape farlige situasjoner. 

Etter mange spørsmål fra salen var det klart for omvisning i produksjon og lager. For ikke å ødelegge komponenter og utstyr fikk vi antistatiske lab-frakker og matchende fottøy før vi ble geleidet ut i produksjonslokalet. Der fikk vi blant annet se hvordan produksjonen foregikk for "helseklokken" som kommer på markedet nå og Zaptec sin el-bil lader. Produksjonslokalet er delvis satt opp for faste produktlinjer som går i høyt antall og for mindre serier som produseres etter behov.

Vi fikk også se Yumi, men den hadde fri og så ut som den mediterte eller dagdrømte der den satt i hvilestilling. Det som også skapte mye interesse var 3D printeren og modellene den hadde skrevet ut i plastmateriale. 

Bilde: Omvisning i produksjon

Referent: Marius Tannum

18.04.2017 THOMAS NILSEN OG DAG O. BRUKNAPP HOLDT ET INTERESSANT FOREDRAG FOR 19 FREMMØTTE MEDLEMMER AV HORTEN ROTARY KLUBB OM VESTFOLDINGER I 2. VERDENSKRIG, MED VEKT PÅ DE FØRSTE DAGENE.


Det er rart dette med krigen, den tar aldri slutt. Det kommer stadig nye historier og detaljer som hjelper oss å forstå hva som skjedde.
Som da Wisting klamret seg til ripa på den overfylte prammen fra Pol 3, og ba mannskapet hilse hjem til kona, før han slapp taket.

Eller 14 åringen fra Veierland som skrev lapp til foreldrene og hang den på låveveggen, han kunne ikke sitte stille å se på det som skjedde, og dro i krigen. Det var komiske historier om tyske raumbåter som seilte seg bort og måtte banke på hos folk og spørre om veien og om hendelser ved Rauer og Bolærne. Beskytningen fra Bolærne hindret i 2døgn ytterlige tyske båter i å komme inn i fjorden, noe som sikkert hadde betydning for tyskernes planer.

Ved Narvik lå ”Norge” og ”Eidsvold” hvor 25 % av mannskapene var fra Vestfold. 31 mann fra Horten mistet livet her. 

Willoch, som hadde kommandoen på ”Eidsvold”, fikk først besøk av en tysk båt og ble “pent” bedt om å overgi seg, hvilket han ikke ville. Ikke før hadde tyskeren lagt i fra, før han skjøt et rødt bluss opp i været. Da kommanderte Willoch “ild” fra de allerede retningsinnstilte kanonene, men torpedoene var allerede på vei, og traff ammunisjonslageret på ”Eidsvold”, som gikk ned med 174mann.

En annen historie var om kapteinen på «Æger», Nils Bruun som senket det tyske kullskipet “Roda” under mistanke om at det inneholdt militært materiell. Han mente det lå for tungt i sjøen til å være koks. Det stemte. En dristig beslutning!

Trefningene på indre havn med ”Olav Tryggvason” og ”Rauma” ble naturligvis også nevnt. 

Det må være lov å si at kveldens foredrag hadde en usedvanlig lydhør forsamling til Horten Rotaryklubb å være! 

Ref. A.Kaardahl.

Bilde: Torpedojager Æger som vrak

Bilde: Operation Wesserübung

REFERAT FRA PEISMØTENE 28 MARS

Referat fra peismøte 28. mars 2017 hos Berit

Tilstede: Steinar Bjanger, Karin Fjellhegn, Alf Kramer, Jarl Johnsen, Kirsti Hesjedal og Berit Jordfald

Som alltid ble også dette peismøte et hyggelig og sosialt og interessant møte med god mat og drikke. Diskusjonene gikk livlig.

Konklusjon på hvordan gjøre møtene våre attraktive for flere yngre personer:

1.      Bevare klassifikasjon kravet. Det vil si bevare den yrkesrettede delen av Rotary.

2.      Besøke arbeidsplasser, høre yrkesforedrag med etterfølgende «peismøter»

3.      Invitere Round Table aktivt til møtene våre hvor dagsaktuelle og gjerne provoserende «3 minutter», står på programmet. Åpner for diskusjoner. Round Table medlemmer er kjent med «3 minutter» Den direkte formen skaper liv og engasjement.

4.      Samfunnsengasjerende foredrag og bedriftsbesøk

5.      Hyppigere og bredere bruk av sosiale medier

6.      Tydelig invitasjon til møtene som ønskes åpne for gjester, venner og ektefeller, gjerne i lokalavisen og på hjemmesiden

7.      Et programfritt møte i kvartalet slik at det blir plass for erfaringsdelinger og meningsutvekslinger internt. Gjerne i etterkant av et medlemsinnlegg.

8.      Fortsette med de sosiale møtene. Gjør oss bedre kjent.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Peismøte 28.mars.2017 hos Tom

Deltagere: Anders J. S, Borre, Ragnar, Bjørn N-Aa, Torbjørn, Tor V J og vert Tom

Konklusjoner fra diskusjon om hvordan vi kan legge til rette for å få rekruttert flere yngre medlemmer:

1.      Først og fremst å bevare den yrkesrettede delen av Rotary med sine aktiviteter som yrkesforedrag, bedriftsbesøk og peismøter. Også PHF utnevnelser.

2.      Ikke la veldedighetsprosjekter ta overhånd OG bare engasjere oss i slike prosjekter dersom medlemmene føler eierskap til prosjektet.

3.      Slike prosjekter må også være overkommelige tidsmessig og økonomisk.

4.      Dagens yngre medlemmer bør vi spesielt støtte og oppmuntre til å få med flere medlemmer, de må få "tyngde" i sine meninger om hva som skal til for å få engasjert yngre medlemmer. "Tidsklemma" er alene ikke noe argument, for KNAS og enkelte andre foreninger har ikke problem med å få nye og yngre medlemmer.

5.      Det bør ikke være noe spesielt mål å få så høy kvinneandel som mulig. Vi er ute etter positive og engasjerte medlemmer uavhengig av kjønn.

6.      Sosiale møter er viktig for relasjonsbygging og bevaring i klubben.

7.      Det er viktig å få "blest" om våre aktiviteter i media, både i Gjengangeren og i sosiale medier samt enkelte møter åpent for flere enn medlemmer.

Dette var noen av meningene og konklusjonene som fremkom på et ellers hyggelig peismøte.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Referat fra peismøte hos Astri, 28.3.2017

Tilstede: Ove Jensen, Jan-Otto Winter, Tonny Neumann, Marius Tannum, Svein Rønning, Svein Erik Lysgaard, Bjørn Bryde, Astri Bryde

Mye uformell, vennskapelig samtale rundt bordet med god mat og rikelig mat. Og riktig tilpasset drikke.

Peismøtet diskuterte konkrete Rotarytemaer:

1.      Programmet for møtene er vesentlige for å trekke til seg yngre medlemmer. De yngre må ha en grunn til å velge Rotary fremfor alle andre prioriterte aktiviteter. 45-åringer i dag er småbarnsforeldre, mens generasjonene tidligere hadde voksne barn ved den alderen.

2.      Rotary bør være mer synlige i lokalsamfunnet gjennom flere åpne møter og samfunnsnyttige aktiviteter. (Ref. dugnaden)

3.      Ved åpne møter bør vi spørre om å holde disse i en av Plenumssalene. Banketten oppe er godt egnet til interne møter, men kanskje ikke helt gode når vi har flere gjester.

4.      Rotary bør gjøre seg mer synlige ved å rengjøre og pusse plaketten på hotellet og mer tydelig Rotarymerking på ”obelisken” ved kanalen. Bjørn har dessuten et fint støpejernsmerke som kanskje kan festes i tillegg.

5.      Dugnad på kyststien er mindre aktuelt i og med at kommunene har oppgradert stien og overtatt vedlikeholdet. Peismøtet går inn for å foreslå å gjenoppta Festningen. Kanskje sjekke med speiderne hva de gjør der slik at vi ikke tråkker i deres område, men det ser ikke ut til at de rydder noe særlig.

6.      Alternativ Dugnadsinnsats å rydde opp i Hortenskogen/Fyllinga.

Møtet ble avsluttet kl. 22.15 i god stemning, etter mye og hyggelig raddel.

REFERAT HORTEN ROTARY KLUBBS MØTE 21.03.2017.

I president Anders’ fravær ledet Berit møtet på hennes vanlige lune måte. Noen praktiske opplysninger ble gitt til de 24 medlemmene som var til stede før Anders Kaardahl holdt sitt 3-min. Han presenterte to kaffekanner - en i klassisk og en i moderne stil. Han dro en del tanker om stilutvikling. Funksjonalismen innen formgivning og arkitektur er en reaksjon på samfunnet vi lever i?

 

 

Dagens tema var «Redningsselskapet – hva skjer?» ved Børre Jacobsen. Han innledet ved å gi en oversikt over Redningsselskapet (RS). RS er 125 år og er organisert i 5 regioner, en region er lokalisert til Horten. RS har 25 rednings-skøyter, bemannet 1300 frivillige, lokalisert langs kysten over hele landet.

 

RS visjon:» Ingen skal drukne»

I 2016 reddet RS 45 personer og 45 fartøyer ble berget. RS har 125000 medlemmer, antallet har øket sterkt i de senere år. Total samfunnsnytte av RS virksomhet anslås til 2 milliarder kroner i året.

 

RS utvikling på Langgrunn er et skikkelig løft for hele regionen.

Det nye maritime ressurssentret er på 4000 kvm. Sentret vil blant annet inneholde et kurs- og konferansesenter med overnattingsmuligheter for opptil 40 personer, et frivillighetsbygg og en moderne restaurant med kapasitet til 200 personer. Sjøredningsskolen, et kompetansesenter for opplæring i søk, redning og sikkerhet på sjøen. Skolen hadde 8000 kursdeltakere i 2016.

RS-Tunet er blitt et eget AS i samarbeid mellom RS (70%) og Horten Industripark (30%). Det vil bli et møtested for RS, leirskole, kursvirksomhet og andre aktiviteter. Sentret har en totalkostnad på 120 millioner kroner og vil bli arbeidsplassen til 50 personer. Bygg og kanalanlegget er vakkert plassert i terrenget. Sentret er ferdig høsten 2017 med offisiell åpning tidlig i 2018.

En rekke spørsmål fra salen vitnet om stor interesse for dette flotte anlegget, og utviklingen på det stedet hvor sjøguttskolen i sin tid holdt hus.

HORTEN ROTARY KLUBBS MØTE 14.3.2017.

President Anders opplyste om en tidligere guvernør i perioden 1983-84, Ulf-Lund Halvorsens dødsfall. Berits 3-min. kommer senere. Hun var opptatt i begravelse denne dag. 

Alf ber om at flere bør være med på skråkkafeene. Det er viktig for integrering og en svært hyggelig opplevelse for deltakerne.

Og så overlot han arenaen til to svært entusiastiske representanter, Jon Wegge og Trond Barth Andersen for ”Tretopphytter Oslofjord” som fortalte om prosjektet med hyttene som nå er under bygging på Vegge gård rett opp for Varnestangen.

21 gjester og medlemmer fikk først en innføring i Vegge-gårdens historie der nå 10. generasjon er dagens drivere. Jon Wegge fortalte at gården for det meste baserte seg på skogdrift med uttak av ca 50 % av hver sort trevirke, løvtrær og bartrær, samt leieinntekter fra 17 bygslede tomter nede ved fjorden.

Han var imidlertid på utkikk etter flere muligheter for utnyttelse av denne flotte gårdens beliggenhet på toppen av Veggefjell med utsikt over hele fjorden, spesielt nordover mot Holmestrand, da Trond Barth Andersen mer eller mindre tilfeldig kom på besøk for å se på denne utsikten.

Trond BA har en sterk forankring i Brumunddal der en av hans venner, Frode Schei, nå hadde drevet utleie av tretopphytter i mer enn 10 år, og med stor suksess. Hans 5 hytter er booket omtrent alle helger fram til ut 2018, noe er ledig i hverdagene. Dette var ideen som Trond BA falt sterkt for å kunne kopiere ett eller annet sted i området rundt Tønsberg, der han nå har bodd i ca 10 – 12 år. Han og hans kone, trålet derfor områder som kunne være aktuelle og det var på en slik tur de, mer eller mindre tilfeldig dukket opp på Vegge og ble helt betatt av den flotte beliggenheten. Kontakten mellom Jon Wegge og Trond Barth Andersen ble umiddelbart svært god, og Jon ble begeistret over den ideen som Trond la fram.

Tegninger og planer ble laget for de fem hyttene, som fikk navn etter kjente fugler, Falkereiret, Haukereiret, Ørnereiret, Måkereiret og Uglereiret. Gjennom den svært lange søkeprosessen, der for øvrig alle myndigheter var strålende positive fikk selskapet bak ”Tretopphytter Oslofjord” endelig godkjent sin søknad. Selskapet består ellers av 8 personer som eiere, og anlegget har et budsjett på rundt 7 mill.

Det tar ennå en tid før alle hyttene er ferdige, men håpet er at de står klare i løpet av 2017.

Det er fullt mulig å besøke og se området. Et par hytter er svært nærme ferdigstillelse. Trond BA og Jon W. anbefalte alle å ta en tur og se på den flotte beliggenhet og utsikten. Hyttene har ikke innlagt annen strøm enn et 12 V anlegg som gir mulighet til enkle gjøremål som støvsuging og leselys ved sengene.

Alle hyttene er like og har sengeplass til 8 personer. Gassanlegg til kjøkken gir gode kokemuligheter. Toalettrommet er også av godkjent type. Vedovn gir tilstrekkelig varme.

Man regner med minst like stor interesse for å leie disse hyttene som anlegget i Brumunddal, særlig når naturopplevelsene er så gode.

Antydet leiepris hverdager er 3.000,- på døgn og 5.000,- pr døgn i helger tidsbestemt fra kl. 16:00 til kl. 14:00.

De presiserte begge at den stillheten, soloppgang og nedgang, og opplevelsen av dyrelivet er gull verd!

Ref. Svein

 

PS. Mange av opplysninger fra Tretopphyttene i Brumunddal kan sammenlignes med Vegge-hyttene: Les her: https://tretopphytter.no/

Men både Jon W. og Trond BA. mener at Vegge-hyttene er finere!

 

 

Bilde: Tretopphytte i Brummunddal

TEATERTUR "KOLLAPS I KULISSENE"

For Horten Rotaryklubb ble årets teatertur, 7.3.2017 en kortreist bilreise for de ca. 12 - 14 av våre medlemmer til Bakkenteigen kulturhus hvor vi så Riksteaterets forestilling "Kollaps i kulissene" Til å være en såkalt slap-stick komedie syntes flere av oss at forestillingen var vel så masete som morsom. Men meningene var delte. Blant publikum var det flere som synes det var en gøyal opplevelse. Det kunne vi høre av lattersalvene! Spesielt var samspillet mellom skuespillerne imponerende.

Dog skal man kanskje finne noe bedre å se neste gang, selv om det kan bli en noe lenger reise.

Ref. Karl Amund Amundsen

 

REFERAT FRA «TORSKAFTEN»,  28. FEBRUAR 2017. PÅ  SJØMILITÆRE SAMFUND.

Rotarianere og ledsagere møttes i den vakre, nyrestaurerte Kongesalen på Sjømilitære Samfund.

Vår president Anders Steensen ønsket oss velkommen, og bad deretter om ett minutts stillhet, for å minnes vårt medlem Carl Sten Mathisen, som har gått bort.

Kveldens måltid, skrei fra Lofoten, ble servert, og sammen med rødvin og annet godt drikke, fikk vi et velsmakende og nydelig tilberedt måltid.

Sven Erik gledet oss i sin  dinner speech med en frodig og instruktiv gjennomgang av skreiens liv  langs norskekysten og i Barentshavet, og med Petter Dass sitt  dikt om den norske fisker-mann.    Deretter utfordret Svein vår intelligens og fantasi med en intrikat bokstavlek.

Etter nok en servering ble kvelden avsluttet med kaffe og bløtkake.

Vi, som deltagere i årets torskeaften, berømmer Sjømilitære Samfund`s kjøkkenpersonale og vår egen komite for et smakfullt og vellykket arrangement.

 

 

 

 

 

 

 

 

REFERAT FRA MØTE MED ARE KARLSEN 13.02.2017

Vi hadde besøk av ordfører Are Karlsen som holdt et engasjert innlegg om Hortens fremtid.

 

Han ment Horten hadde flere store fordeler som kan bidra til å tiltrekke seg både næringsliv og nye innbyggere til kommunen. Han fremhevet følgende temaer som er positivt for Horten fremtid:

 

Havna – Hele området fra Kystverket og frem til Linden park vil åpnes og gjøres tilgjengelig både som friområde og til bolig og næringsformål.

Kommuneøkonomien er i bedring, går med overskudd

Tettsteder med nærhet til sjø og til E-18

Næringsarealer langs med E-18

Store arealer til Indre havneby, reguleringsplan er godkjent for nordre del

 

Ordfører Karlsen mener at Horten store svakhet, nærmere bestemt de store industribyggene langs med sjøen nå skal rives og hele sjøfronten skal åpnes opp. Når HAC-bygget rives kan det som i dag tilhører jernbanen omgjøres til oppstillingsplass for Bastøfergen. Området hvor HAC bygget ligger i dag, og biloppstillingsplassen frigjøres til helt andre formål.

 

Karlsen mener at Horten står foran en meget lys fremtid med mange nye muligheter. – Vi skal videreutvikle kulturtilbudet, vi skal utvikle havneområdene. Det jeg etterlyser er idéer fra kommunens innbyggere til hva vi skal gjøre.

 

Ref: Anders Steensen

 

REFERAT FRA KLUBB MØTET DEN 7. FEBRUAR 2017

 

Møtet ble avholdt som vanlig på Best Western Hotell med fremmøte av 20 medlemmer.  Dagens program fenget nok interessen «De valgte å kjempe-Vestfoldinger i felttoget 1940» med forfatter Thomas Nielsen.

 

Møtet åpnet som vanlig med gratulasjoner til ukens to «gebursdagsbarn», Jon Aashamar og Karl Amund Amundsen.

En gjest var tilstede. Hyggelig.

Kveldens foredragsholder hadde blitt syk i siste minutt og møtte ikke. Det ble derfor anledning til to treminutters innlegg.

Inger Holth og Tor Jakobsen holdt hvert sitt interessante treminutters innlegg.

Ingers tema var to vinklinger på innvandrerproblematikk og fremmedfrykt. Hun tok utgangspunkt i NRK programmet «Flukt» med Leo Ajkic og Åsne Seierstads bok «To søstre» Inger anbefalte oss både å se NRK programmene og å lese boken.

 

Tor delte sine «strøtanker» som han kalte det, i sitt innlegg. De inneholdt underslagseksempler og fornektelse.

 

Kveldens innhold for øvrig er vanskelig å referere. Praten gikk løst og fast om «alt og ingenting». Av og til er slike møter verdifulle, man får vekslet saker og delt erfaringer som ligger «en på hjertet»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ref. Berit

 

VALGMØTE

Valgkomiteens innstilling ble enstemmig godkjent. For klubbåret 2017/18 er styret slik:

Svein Erik Lysgaard, president
Marius Tannum, innkommende president
Anders J. Steensen, past president
Jarl K. Johnsen, kasserer
Kirsti Hesjedal, sekretær
Revisor: Jan Nærsnes.

15 medlemmer var til stede.

 

Referat fra møtet 31 januar 2017:

Svein åpnet møtet med å vise en video fra forrige møte da 18 rotarianere prøvde å få ned flest mulige kjegler med tunge bowlingkuler. Noen prøvde å finpusse en stil som tilhørte nybegynnere mens andre overbeviste med flere «strikes». Etter videoen var det premieutdeling og diplom til alle som deltok. På pallen kom Johnas (1) med 228 i score, Anders S (2) med 227 og Anders K (3) med 222 i score.

Møtets tema denne kvelden var viet markering av 100-årsjubileet for Rotaryfondet, TRF (The Rotary Foundation). Morten hadde regien for opplegget og startet med å fortelle ideen bak etablering av fondet og fortsatte med hvordan fondet har virket gjennom 100 år. Det hele startet under Convention i Atlanta i 1917. Daværende RI President, Arch Klumph (1869-1951), foreslo å opprette et fond som skulle ha til formål: «Å hjelpe Rotary til å gjøre noe godt i verden i form av veldedighet, utdannelse og andre samfunnsgagnlige servicetiltak». På tross av entusiasme var ikke tidspunktet det beste, rent økonomisk, for etablering av et slikt fond. Første verdenskrig og senere depresjonen medførte at utviklingen av fondet gikk tregt. Først i 1930 kunne fondet bidra med 500 dollar til en internasjonal organisasjon for funksjonshemmede barn.

TRF er organisert som en egen Non-Profit stiftelse i staten Illinois i USA. Fondet har vokst fra en start på $ 26,50 til nær en milliard dollar i 2015. Det er blitt et kraftig virkemiddel i Rotarys arbeid og har gjennom årene formidlet totalt 30 milliarder kroner til en rekke prosjekter med ulike gode formål, 234 innen området Health, Hunger and Humanity (3H). Ti milliarder kroner (1405 M USD) er formidlet til Rotarys «flaggskip», det globale vaksinasjonsprogrammet for bekjempelse av Polio. I 2015 hadde programmet vaksinert over 2,5 milliarder barn og nær utryddet sykdommen i verden.

Utmerkelsen Paul Harris Reward ble etablert i 1957. Gjennom sine bidrag til TRF får klubben anledning til å utnevne Paul Harris Fellow (PHF) til borgere som gjennom sitt virke i samfunnet, fortjener en påskjønnelse. 1000 USD til fondet gir 1000 poeng som må til for å utnevne en PHF.

Det å søke om midler fra TRF til ulike formål var tidligere en meget omstendelig og byråkratisk prosess. En ny ordning er at man kan søke om District Grants. Dette er TRF midler som stilles til rådighet for distriktene, og som kan benyttes til mindre og mellomstore initiativ fra rent lokale prosjekter til internasjonale samarbeid.

Etter Mortens gjennomgang ga Steinar en oversikt over prosjekter som Horten Rotaryklubb har vært med på. Han nevne en rekke områder som klubbens og enkelte av klubbens medlemmer har vært sterkt engasjert i. Noen av disse var: Studentutveksling, SOS barnebyer, Sykehusutstyr, bl. a en respirator og mikrokirurgutstyr til Pristina, Kosovo, hjelp til bygging av to barnehager i Mostar, og vårt nylige engasjement og samarbeid med Rotary i Sinkor, Liberia, i forbindelse med Ebola epidemien og etterarbeidet etter epidemien.

Svein viste deretter en liste over alle de som har fått PHF medalje gjennom Horten Rotaryklubb. Det har gjennom årene blitt ganske mange internt i klubben og blant byens innbyggere.

Jarl hadde gjennomgått regnskap og budsjett for vår egen klubb i tidsrommet 2003 -2017 for å kartlegge hvordan bevilgningene til TRF hadde variert. Totalt har klubben betalt kr 107.235,- i perioden. Kr 34.235.- var halvparten av et matching grant beløp på kr 68.470,- som ble gitt sammen med Borre Rotaryklubb i forbindelse med barnehagen i Mostar.

Siste post på programmet var en Quiz utarbeidet av Inger. Temaet var TRF og årstallet 1917. Vi ble inndelt i grupper på tre. Det var lagt opp til at man kunne få maksimalt 20 poeng. Det var det ingen som klarte. Beste resultat var 17 poeng som noen få grupper oppnådde. Hurra for dem.

Et forhåpentligvis lærerikt møte for mange ble avsluttet med trekning av vår interne utloddingsgevinst.

Referent: Jarl

 

BOWLINGTURNERING

Årets «Sport og Spill» ble den nå etter hvert så tradisjonelle bowlingturné på Vestfold Bowling på Granly tirsdag 24. januar 2017.

President Anders ønsket velkommen og benyttet anledningen til å gratulere Karl Amund og Bjørn B. med sine fødselsdager i den nærmeste uke. 18 konkurrenter hadde som mål å slå over ende flest kjegler. Stor forskjell i teknikk og retningssans bidro til et variert og spennende spill. 18 stk. var dessuten akkurat passe antall på 3 baner der det er plass til 6 stk. på hver.

Stemningen og innsatsviljen var upåklagelig i de 2 timene spillet varte. Vi tror denne måten å gjennomføre en særdeles gammel programpost som «Sport og Spill» appellerer til deltakelse fra flere medlemmer.  Muligens kunne det hele suppleres med en eller annen spisedel som jo har vært tradisjonen i alle år der «Sport og Spill» egentlig het «Skyteaften». Det ble det ikke tid til, og egentlig var det helt greit. Alle fikk en tid til småprat mellom slagene.

Men Piet Heins Gruk gir fortsatt stor mening:

 

Den drøm som dypest i ditt hjerte rinner 

er at stå som ubeseiret vinner.

 Men det der står som målet for din skaper

er kanskje drømmen om den gode taper.

 

Noe mer utdypende referat tror jeg ikke det er mulig å gi – dere som ikke var med denne gang må delta for å føle stemningen.

Premier og diplomer blir utdelt på møtet 31.1. 2017

Vi kan gjerne håpe at «Bowlingkveld» blir en tradisjon i flere år.

Ref. SR

PRESIDENTENS HALVÅRSRAPPORT

President Anders refererte en del fra presidentmøte i Arendal sist helg. Vi hadde fått to utmerkelsesdiplomer – ett for medlemsbevaring og ett for størst økning av kvinneandel blant medlemmene. 

Blant tankene han videreformidlet var at endringer kan være nødvendig for å være en levende og attraktiv klubb. Innenfor rammene av en Rotaryklubb har vi nå fått store muligheter til fleksibilitet.

For øvrig tok Anders utgangspunkt i de målene han presenterte ved tiltredelsen og oppsummerte hva som var gått som planlagt, hva som gjenstår og hvilke punktert som ikke vil kunne oppfylles. 

Vi har ikke lykkes i å forestå en ungdomsutveksling i 2017/18, men det ser nå ut til at vi kan klare det i 2018/19. 

Link til presentasjonen fra Ander

Referat fra møte den 10.01.2017

Anders ønsket velkommen og refererte fra et takkebrev fra Litauen

Tema for kveldens møte var : End Polio, v/Jonas.

Polio er nå omtrent utryddet, etter møysommelig vaksinering gjennom mange år, det dukker opp noen tilfeller, og vi må fortsette med vaksineringsprogrammer, men rette fokus også på de som har hatt Polio.

Jonas kommer fra Same, en liten by i Tanzania, nær Kenya, og kjenner flere som fikk polio i 1962-63, og hvor kummerlig de lever i dag som handicappete.

Ingen bryr seg om dem, de mangler utstyr som rullestoler, 3hjulinger, enkle

hjelpemidler for å gjøre hverdagen litt enklere, og ha et verdig liv.

Hva kan vi som forening bidra med her, spesielt i byen Same, som Jonas kjenner godt?

Det ble en engasjert forsamling, med mange gode innspill, som innsamling av briller, sende penger så de kan kjøpe seg hjelpemidler, starte opp verksted for å produsere enkle hjelpemidler, altså hjelpe og støtte smalt i denne byen!

Store innsamlinger som Norge ofte bidrar med og kjøper inn, blir i mange tilfeller liggende å ruste og bli ødelagt for ingen konkret har ansvar i hvert enkelt land, by for å få hjelpemidler ut til de som trenger det mest!

Rent vann er vesentlig over hele kloden vår, det er et større prosjekt i regi av Rotary Internasjonalt, her ønsker vi også å bidra, men i 1.omgang lokalt!

Jonas fikk i oppdrag å tenke igjennom hva Horten Rotary kan bidra med, og ha det klart som et prosjekt til 21.02.2017.

Så var det en påminnelse fra Jan Nærsnes, om brannsikkerhet og hvor fort en brann kan starte og gi uante konsekvenser. F.eks. ulmebrann, røyken i seg selv som soting og gasser som lekker! TENK SIKKHERT, sjekk brannvarslere ,skift batteri, seriekoblinger er å foretrekke, husk Pc kan gå varm og starte brann, likeså godt som glemt mat på komfyr og stekeovn.

Referent: Kirsti Hesjedal

REFERAT FRA MØTE I HORTEN ROTARY 03.01.2017

Utvekslingsstudent Henrik Sundklakk snakket om erfaringer med å være utvekslingsstudent for Rotary  10 år etter.
Han ble sendt ut av Jarlsberg Rotary for 10 år siden til Thüringen i Tyskland.

Han jobber nå som forsker på FFI. Etter utvekslingen var han 1 år i forsvaret. Deretter studerte han ved NTNU i Trondheim

Av positive erfaringer fra oppholdet trakk han fram språkkunnskap. Viktig for hele oppholdet at han lærte seg tysk raskt. 
Det var også nyttig å reise ut i verden på egenhånd og se at han klarte seg selv. 
Skolen var annerledes. Stor grad av rangering.  Nyttig å lære seg Tysk orden, disiplin og høflighet.. 
Han ble tatt godt vare på av den lokale Rotaryklubben, av veilder og familie. Han møtte på de ukentlige Rotary-møtene. 
Opplegget for utvekslingsstudentene med 3 ukers reise rundt i Tyskland var interessant og morsomt. De besøkte 30 byer.
Han fikk innblikk i Tyskland før og etter murens fall gjennom familien som fortalte. Ennå var det lett å merke hvor grensen mellom øst og vest har gått. Han la også merke til at tyskerne var stolte av historien sin fra før krigen. Gøthe, Schiller og gamle slott ble stadig omtalt.
 I studietiden i Trondheim har han engasjert seg i Tysk/Norsk ungdomsforum med diskusjon og utveksling av ideer .
Han har hatt gleden av å være deltaker på RYLA og har hatt kontakt med tyske studenter på Høyskolen.
Han takker Rotary for at han fikk muligheten til å være utvekslingsstudent.

Referent: Inger Holth

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Thon Hotell Horten
Adresse: Jernbanegaten 1
Postnummer: 3187
Sted: Horten
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no


ENKELT Å BIDRA TIL VÅRE FOND
STØTT TRF - TRYKK PÅ SPAREGRISEN


Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...